måndag 5 mars 2018

Före fallet - Nu i pocket!

"Men släpp in mig då unge!! Säg till kabinpersonalen eller nåt!! Plinga på knappen ovanför dig!!"


"Den misslyckade konstnären Scott Burroughs brukar alltid ta färjan tillbaka till New York från Martha's Vineyard, men av en slump erbjuds han en ledig plats i den kände mediemogulen David Batemans privatjet. En kort stund efter take-off störtar planet ner i havet. Sex av passagerarna samt de tre besättningsmedlemmarna omkommer. Bara Scott och Batemans lille son, JJ, överlever."

Skulle jag ha skrivit "Spoiler Alert!" först där?

Nej, det är lugnt. Jag avslöjar inte mer än vad bokens baksida gör här. Eller titel för den delen till och med. Att ett plan kraschar och endast två passagerare överlever är inte twisten i berättelsen, det är själva startsträckan.

Men varför föll planet från skyn? Där har vi mysteriet i Noah Hawleys (mannen bakom tv-serien "Fargo") hypade spänningsroman "Före fallet".
Bokens inledning är fantastisk! De bästa första 100 sidor jag läst i en bok de senaste året definitivt. Sen stöter storyn på lite turbulens och tappar aningen styrfart i mitten tyvärr. Upplägget med att låta alla aktörerna i pjäsen få sina individuella historier presenterade i separata "noveller" funkar bara om de håller samma nivå, vilket de inte riktigt gör. Och det har gjorts förut. Many times.

Men allt är långt ifrån förlorat. Hawley hämtar hem intrigen, syr ihop säcken snyggt och placerar den i det övre bagageutrymmet i bokens sista tredjedel.

Extra frequent flyer-poäng vill kabinpersonalen här också dela ut för den mycket underhållande skildringen av den djupt konservativa 24-timmars nyhetskanalen, vars ledning och nyhetsankare bär mer än slumpmässiga likheter med den faktiska "Fake News"-outlet vars namn rimmar med "Schmox Schnews" ...

Det här var kanske inte 2017 bästa översatta thriller - den medaljen gick till Bill Beverlys "Dodgers" men på andra pallplats landar den säkert
Till skillnad från planet då ...

Nu finns den ute i pocket, tillgänglig i Tax Free-shoppen - eller valfri boklåda ....


// Johan, Akademibokhandeln Center Syd



Reviderad version av text publicerad 2017.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar