torsdag 14 december 2017

Årets bästa barn- och ungdomsböcker!


Letar du julklappsidéer till småttingarna i familjen? Här är mina fem favoriter ur årets bokskörd!

1. Snipp och Snopp: En annorlunda saga av Tony Cronstam  (3-6 år)
"Tråkigt med sagor som alltid är likadana, tycker Snipp och Snopp. De bestämmer sig för att göra en annorlunda saga."
Så börjar Tony Cronstams fjärde bok om Snipp & Snopp. En bok för alla som är trötta på att prinsen alltid ska rädda prinsessan. Det är pedagogiskt, normbrytande och - framförallt - fruktansvärt roligt! Girl Power för bokslukaråldern!"

2. Saga-Sagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen av Josefin Sundström (3-6 år)
"Saga vill brodera sitt namn på en påse med gympakläder, men hur hon än försöker trasslar nålen och tråden ihop sig för henne. Ilsket går hon ut på gården. Där är kompisen Samir och snart har de börjat bygga en hinderbana till den trötta lilla hunden Lars-Laban, för att han ska bli pigg och busig. Men rätt var det är kommer de på att det är kul att springa banan själva.
Det här är en inspirationsbok som passar perfekt för den som älskar högläsning med många bilder och för den som vill veta mer om hur kroppen fungerar när vi rör på oss."

3. Bockarna Bruse börjar skolan av Bjørn Rørvik och Gry Moursund  (3-6 år)
"Det var en gång tre bockar som hette Bruse. En dag fick de ett brev om att de måste börja skolan. Varför då? frågade den minsta. Alla måste gå i skolan nu för tiden, sa den största bocken. Och så bestämde de sig i alla fall att pröva på, en vecka eller två. Men skolan har fått en ny rektor - och det är inte vem som helst!"
Böckerna om bockarna Bruse har blivit ett fenomen - de älskas av såväl barn som vuxna. Svensk översättning av Pija Lindenbaum.

4. Dumma teckning av Johanna Thydell (3-6 år)
"Storebror är så bra på att rita. Mint vill vara lika bra, fast helst bättre. Det är bara det att hon inte ens vet vad hon ska rita. Till slut kommer hon på det: snö får det bli. Det är ju en jättebra idé - tills allt går fel. Helt fel."
Nominerad till Augustpriset 2017!

5. Armstrong: Den första musen på månen av Thorben Kuhlmann  (6-9 år)
"För länge sedan hade en liten mus en stor dröm. Att förverkliga den krävde uppfinningsrikedom, list och, allra mest, mod. Allt detta hade Armstrong den första musen som reste till månen. En liten vetgirig mus betraktade månen genom sin kikare varje natt. Hans vänner var övertygade om att månen var gjord av ost och inte alls intresserade av att höra om hans vetenskapliga upptäckter. Armstrong bestämmer sig för att ta reda på sanningen och fattar ett stort beslut han ska bli den första musen på månen!"



Och för de lite större ungarna då? De "unga vuxna" som vi kanske kan kalla dem.
Vilken bok kommer att få dem att slita sig från YouTube, Snaptjatt eller Exsboxen?
Prova att sätta någon av dessa i deras händer ....

1. Nordiska myter av Neil Gaiman
"Nordiska myter- från Yggdrasil till Ragnarök; gamla berättelser för nya läsare! När Neil Gaiman återvänder till de nordiska asasagorna axlar han de forntida bardernas mästerliga berättarkonst. Med utgång från gamla tiders skrifter som Snorrre Sturlassons Eddan återberättar han de mäktiga myterna och poemen; alla dessas äventyr, kärleksförbindelser, intriger och ond bråd död. Gaiman spänner en båge som börjar med Yggdrasil och födelsen av de nio världarna och slutar med Ragnarök - gudarnas skymning och födelse av en ny tid och nya människor."

2. Sköldpaddor hela vägen ner av John Green
Aza Holmes är egentligen inte så intresserad av att ge sig in i jakten på Russell Pickett, den försvunne multimiljardären som jagas av FBI. Men 100 000 dollar i belöning gör att Daisy - hennes bästa, enda och fullständigt orädda vän - har andra planer.
John Green förmedlar känslan i att leva med den typ av tvångstankar och psykisk ohälsa som har påverkat hans eget liv sedan barndomen. Och hur omgivningen inte riktigt kan förstå hur det är, hur folk väntar på att man bara ska ta sig samman. Det är jobbigt att vara människa, men ibland är det uthärdligt eller till och med roligt."

3. The Hate U Give av Angie Thomas
"Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna och de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med."

4. Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren
"Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan.
Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?
Detta är Sara Bergmark Elfgrens första roman efter succéerna med Cirkeln och poddserien De dödas röster. En övernaturlig spänningsberättelse."

5. Brännmärkt av Lizette Edfeldt
"Efter flera hundra år av översvämningar, orkaner, epidemier och krig tvingas återstoden av mänskligheten att hålla hårt i sina resurser för att inte gå under. Befolkningen är inordnad i ett hierarkiskt system, där bara den som fötts som Alfa kan göra sin röst hörd.
En värld, fyra zoner, tio rang. Detta är Imperiet.
I rang åtta lever Adeline Theta - en sarkastisk och upprorisk tjej som vägrar att acceptera sitt öde. Runt halsen bär hon det enda hon har kvar efter sin bortgångna mor en amulett i silver. Smycket är hennes mest värdefulla ägodel, men den drar snart in henne i ett livsfarligt dubbelspel ... "

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar